Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 17 de maig del 2018

Amics del Museu: MUSEU VIRTUAL, fòssils del Cretaci inferior (II)

Continuant amb el repàs dels exemplars del Cretaci inferior exposats a les vitrines del Museu, ara toca el torn als braquiòpodes, dels quals se’n pot contemplar una variada representació dels gèneres Sellithyris, Terebratella, Burrirhynchia, Tamarella i Pygites amb la seva característica forma de cor amb un orifici central.





També podem veure una àmplia representació dels gasteròpodes que abundaven en aquella època pertanyents als gèneres Nerinaea, Natica i Gauconia. (fotos 5 6 7)




Els equinoderms estan representats pels gèneres Toxaster i Heteraster, així com també per les plaques columnals del crinoïdeu de l’espècie Pentacrinus neocomiensis amb la típica forma d’estrella.




Una altra mena de fòssils que comencen a tenir importància per aquesta època són els macroforaminífers dels gèneres Palorbitolina i Orbitolina, els quals se’ls pot trobar formant grans acumulacions i són molt importants pel fet que donen molta informació del medi on van viure i/o del medi on es van dipositat.


També hi ha una petita però notable representació del crustaci decàpode Mecochirus magnus, i un exemplar de conífera fòssil procedent de la fàcies Utrillas de Terol.



Finalment anem a la vitrina 52 on hi ha exposada una nodrida representació d’alló que es pot trobar a l’indret de La Cabrua i també a la coneguda pedrera de Rúbies (o de Meià), en plena serra del Montsec. En aquesta pedrera s’havien explotat unes calcàries de gra molt fi i d’origen lacustre, bones per a fer-ne litografies per això també se les coneix com a calcàries litogràfiques. S’interpreta que aquests materials es van dipositar (entre el Berriasià superior i el Valanginià inferior) al fons d’un estany costaner d’aigua dolça que es trobava dins una gran plana intermareal on es sedimentaven calcàries amb algues carofícies.

La vitrina 52

Les excel·lents condicions de dipòsit fan que en aquest jaciment apareixen notables exemplars de la flora que poblava l’entorn i les vores del llac, entre els quals cal destacar els primers espècimens de plantes angiospermes com són Montsechia vidali i Ranunculus ferreri.



Altres exemplars notables de la flora d’aquella època són els corresponents als gèneres Chadophlebis, Dammarites, Araucarites, Pagiophyllum, Frenelopsis, Zamites i Podozamites.



Entre els animals vertebrats que s’hi ha conservat es troben molts peixos dels gèneres Leptolepis, Amiopsis, Holophagus, i un exemplar de granota de l’espècie Montsechobatrachus gaudryi.



Les excel·lents condicions també han permès la conservació d’exemplars d’invertebrats com el crustaci del gènere Austropotamobius, coleòpters i larves d’insectes.


I fins aquí el repàs a les col·leccions de fòssils del Cretaci inferior del Museu, si exceptuem els exemplars que es conserven a les vitrines corresponents als holotipus i dels quals ja en parlarem quan fem el repàs a les col·leccions de fòssils del Cretaci superior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada