Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 24 de febrer del 2017

Mn. Francesc Nicolau: ELS LLUMS LED

Un dels problemes de l’economia mundial és l’obtenció d’electricitat perquè el consum energètic no para de crèixer i l’energia elèctrica que cal obtenir per satisfer-ne totes les necessitats és fa també més gran. Com sabeu, s’ha recorregut al petroli, però és clar que això no pot durar gaire; el petroli s’acabarà un dia o altre. Per això els que estan al cas clamen per l’estalvi de l’electricitat, encara que les companyies petrolíferes no en facin cas, perquè prefereixen continuar amb el seu negoci mentre es pugui. Però com que pensar en tothom i en l’esdevenidor, de tot allò que suposi estalviar energia hem de dir: benvingut sigui! I una de les coses que suposaria un gran estalvi elèctric és la il·luminació amb làmpades LED i no amb bombetes convencionals o fluorescents.


Il·luminació nadalenca amb LED

Què són les làmpades LED? Doncs són uns diodes emissors de llum. El nom és l’acrònim anglès de Light Emiting Diode i són un emissors semblants a fluorescents que il·luminen amb poc consum d’electricitat, aproximadament un 15% de la que necessiten els fluorescents, i, a més, de més durada de servei; si un fluorescent es manté durants 8.000 hores, un llum LED ho fa al llarg de 25.000. L’avantatge per al consum d’electricitat és ben palès. Només hi ha un inconvenient: els LED són molt més cars. Però a la llarga sempre s’hi guanya. I perquè no es fa més propaganda d’aquests nous productors de llum? Pel que hem dit: el seu elevat preu. Però cal fer propaganda perquè s’usin cada vegada més, que fins i tot això pot fer abaratir el seu cost.

El científic Nick Holonyak inventor del LED

La invenció d’aquests estris lluminosos té una història llarga i molt interessant. Va ser el 1907 quan un tècnic, Henri J. Round (1881-1966), va observar que un diode de carbur de silici emetia llum. Aquest fet va ser tingut en compte pel rus Oleg Vladimir Lósev (1903-1942), que al 1927 va posar en funcionament un autèntic LED; però l’inventor del LED pròpiament dit fou l’americà Nick Holonyak al 1962, quan treballava com a científic assessor en un laboratori de General Electric a Syracuse (Nova York).

Els premis Nobel Nakamura, Akasaki i Amano

Després els japonesos Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura perfeccionaren l’invent fins construir el diode emissor de llum blava, que és el LED més adequat per a l’explotació comercial d’aquests emissors.

Aquests tres últims científics van rebre el premi Nobel de Física per la seva tasca en aquest camp l’any 2014. Ara només cal que el món sencer ho tingui en compte i es vagi generalitzant l’ús d’aquests il·luminadors que tant estalvi causarien en el consum d’electricitat a nivell mundial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada