Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 25 de maig del 2016

Amics del Museu: "DEPOSITS MAGAZINE"

El nostre Amic i Consoci Sr. Joan Corbacho, en col·laboració amb la Dra. Sendino, paleontòloga del Museu d’Història Natural, de Londres, han publicat un article a la revista “Deposits Magazine”, dedicat a les falsificacions de fòssils.
Els fòssils eren coneguts per l’home primitiu des de pràcticament el naixement de la nostra espècie. Aquest fet ha comportat la desaparició progressiva dels jaciments i, en especial, als darrers anys. El gust pel col·leccionisme ha fet que molts jaciments desapareguin i/o s’hagi de restringir el seu accés. Una derivació bastarda d’aquesta manca d’exemplars ha estat la de la falsificació, especialment als països del tercer món. A aquests llocs hi ha famílies  que aquesta activitat sigui l’única font d’ingressos. Altres vegades, pseudocientífics han falsificat exemplars per poder “provar” les seves peregrines teories, difícils de sustentar i així enganyar als científics seriosos i al públic en general.


 A l’art de la falsificació poden manipular-se fòssils reals de manera total o bé, a partir d’un fragment “reproduir-ne” un de sencer. També, es poden “fabricar” totalment per fer un de sencer.

Lideren les falsificacions Marroc i la Xina. Són distribuïdes a partir de la venda a internet, als comerços i a les fires. En aquest procés de distribució s’afegeix Estats Units. Aquestes falsificacions es caracteritzen  per ser d’animals superiors i que els seus autèntics són molt difícils de trobar.

L’article mostra una sèrie d’imatges comentades al llarg del text. Aquestes falsificacions poden ser molt sofisticades, com el cas d’un trilobit xinès que solament un especialista el pot diferenciar de l’autèntic amb l’ús d’un microscopi. De vegades, inclús cal fer radiografies, imatges amb raigs X, emprar reactius químics. Recomanem al lector la visita a aquesta pàgina per il·lustrar-se.

Només ens resta que felicitar als seus autors, els quals estan creant saber en aquest camp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada