Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 17 de març del 2016

Amics del Museu: PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL "GAIA, LA GRAN MARE"

El passat dimecres dia 16 de març, uns quants representants del Museu Geològic del Seminari de Barcelona vam assistir a la presentació oficial del documental científic i divulgatiu «Gaia, la gran mare» de la mà dels seus autors Xavier Berástegui i Xavier Berenguer. Diem que va ser la presentació oficial perquè el documental ja fa un parell de mesos que està penjat a internet (en català, castellà i anglès) amb prop de 7000 visualitzacions.



L’acte va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Després d’entregar-nos les credencials, vam baixar a la dita sala on, a l’entrada, vam ser obsequiats amb mapes i taules cronoestratigràfiques a escollir.







Un cop vam asseure’ns, i mentre l’equip de projecció intentava resoldre un problema tècnic, el Sr. Berástegui (subdirector adjunt de Geologia i Geofísica de l’ICGC) ens va fer una breu introducció sobre el documental que estàvem a punt de veure i del qual ell mateix n’és el director científic, juntament amb en Xavier Berenguer que n’és el realitzador i el director cinematogràfic.


El Sr. Berástegui fent la presentació

Com que els problemes tècnics no van tenir solució (per causa de la coneguda “Llei de Murphy”), ens vam taslladar tots cap a la Sala d’Exposicions on, amb cadires plegables i un parell de monitors de televisió de grans dimensions, es va improvisar el passi del documental de 48 minuts de duració.



El documental, que forma part d’una sèrie, combina imatges digitals amb imatges reals de paisatges geològics emblemàtics i és un treball de síntesi de la geologia del món, explicada d’una manera molt didàctica però alhora molt rigurosa. El documental també fa esment d’espais com el Museu Blau, el Museu Geològic del Seminari de Barcelona, el Museu Arqueològic de Gavà...



Després de fer un repàs als conceptes bàsics de la Geologia i als científics més rellevants que van dur a terme la tasca d’esbrinar els seus secrets més ocults, el documental passa a tractar sobre l’origen de l’univers, del nostre sistema solar, i de Gaia, la nostra mare Terra.
També tracta sobre l’origen de l’aigua, de l’atmosfera actual (molt diferent de l’atmosfera primitiva), promocionada pel fet que la Terra és un planeta on s’hi ha desenvolupat la vida... cosa molt exepcional. 

També tracta sobre la dinàmica dels continents en el passat, la distribució actual i com serà, presumiblement, en el futur; i de com està relacionada aquesta distribució amb els volcans, terratrèmols i recursos naturals d’origen geològic i de les amenaces que representa la seva explotació en condicions, de vegades, inhumanes i molt agressives amb el medi ambient . Al final aquest documental ens convida als humans, una espècie molt recent vinguda a la Terra, a reflexionar: “Tingués cura de la Terra i ella tindrà cura de tu”.


Els Srs. Berástegui i Berenguer responent a les preguntes dels assistents

En finalitzar la projecció , el documental va arrencar un fort aplaudiment del públic assistent per agrair la feina feta, i acte seguit hi va haver un torn de preguntes als autors. Desitgem a aquest documental, i a les properes entregues d’aquesta sèrie, un gran èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada