Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 29 de juliol del 2015

Mn. Francesc Nicolau: UN BALANÇ DE LES DESCOBERTES FETES PEL KEPLER

Com potser recordareu alguns, aquest telescopi espacial batejat amb el nom del cèlebre astrònom alemany del segle XVI, Johannes Kepler (1571-1630), va ser posat en òrbita per la NASA el 6 de març del 2009, amb l’objectiu de detectar planetes extrasolars (exoplanetes), o sigui, a l’entorn d’altres estrelles. La seva missió estava programada fins al 2016, però una avaria el va inutilitzar temporalmernt, fins que el maig del 2013 els tècnics de la NASA el van poder recuperar amb resultats molt satisfactoris.

Recreació artística del telescopi espacial Kepler 
de Detlev van Ravenswaay (www.cosmonoticias.com)

Però sí que s’està fent l’anàlisi de totes les dades transmeses durant el seu funcionament. El 26 de febrer de l’any passat es van publicar uns resultats de gran abast com, per exemple, la troballa feta pel Kepler l’any 2012 d’un planeta molt semblant al nostre, d’un radi 2,4 vegades el terrestre i a uns 600 anys llum, denominat Kepler-22b. Gràcies a les descobertes del Kepler s’ha arribat a la conclusió que probablement una tercera part de les estrelles de la nostra galàxia tenen un sistema planetari, i així s’han arribat a identificar 715 planetes orbitant 305 estrelles amb un 95% d’una mida més petita que el nostre Neptú, cosa que ens diu que hi ha més planetes del que crèiem i molts seran semblants al nostre.

La manera com s’ho han fet per a detectar aquests planetes ha estat pel «mètode de trànsit», o sigui per la minva de llum que experimenta l’estrella quan li passa un planeta per davant i ja es veu que això exigeix una sensibilitat finíssima per part del fotòmetre de l’aparell; i per a distingir si es tracta d’un planeta o d’una estrella binària, es mira si s’hi veu el «centroide mòbil», nom que rep el punt de llum descentrat que hi ha quan és una estrella binària i que no hi és quan es tracta d’un astre opac, o sigui, un planeta.


Els 715 planetes estudiats tenen una gran diversitat: n’hi ha de gasosos, de rocosos, n’hi ha que orbiten estrelles dobles… però el codirector del centre d’aquesta investigació de la NASA expressa: «El conjunt de planetes confirmats fins ara inclou qualsevol tipus de planeta que hom pugui imaginar, excepte, per descomptat, l’equivalent al “perfecte” planeta Terra». Actualment la NASA té previst posar en òrbita, l’any 2017, el telescopi que ha de substituir el Kepler: es tracta del telescopi TESS, dotat de més sensibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada