Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 28 de novembre del 2014

Amics del Museu: BATALLERIA núm.21

S’acaba de publicar el número 21 de la revista de Paleontologia Batalleria, amb quatre interessants articles.


El primer article el signen conjuntament Sebastián Calzada i Pedro Adserà i en ell s’analitza un exemplar del braquiòpode del Cretac Terebratulla crespinelli, descrit per Bataller l’any 1947, el qual no es correspon amb la figura que es té d’ell a la secció d’holotips.

El segon article, signat pel Sr.J.F. Carrasco, es cita per primer cop l’equinoideu de l’Eocè Gitolampas scutella (Lamark,1816) en quatre localitats del NE d’Espanya., ampliant-se així la seva àrea de distribució. També es fa un estudi del paleoambient sedimentari basat en els tipus de tubercles.


El següent treball, dels autors J.Corbacho, S.Morrison, i A.Ait Addi, analitza una nova espècie de trilobit de l’Ordovicià superior del Marroc, al qual se li ha posat el nom de Dionide carlottae, en honor a Carlotta Kier pel seu ajut en el treball de camp i prèstec de material per al seu estudi.

El darrer article està signat per Joan Corbacho i Sebastián Calzada i en ell es tracta de la curiosa distribució dels exemplarts del trilobit Asaphellus cuervoae, descrit per Corbacho i López-Soriano l’any 2012, trobats al jaciment de Goulmin de l’Ordovicià inferior del Marroc, on tots els individus apareixen formant parelles i on els exemplars més grossos estan sota els més petits. Això fa pensar, amb molta precaució però, en una prova sobre el dimorfisme sexual en els trilobits i una possible postura de còpula.


A l’habitual crònica del MGSB es fa un repàs de l’estat de les col·leccions i de la biblioteca on, malgrat l’increment del nombre de publicacions en format digital, encara se’n continuen rebent en format paper. Entre les notícies cal destacar que la col·lecció del Sr. Juan Mateo Font i Agustí, qui va morir l’any 2003, va ser donada al Museu per la vidua del Sr. Robert Ibánez i que va arribar el setembre passat gràcies a la intervenció de la Sra. Jorgina Jordà i del Sr. Agustí Asensi.

També cal fer esment que en el nou volum del Treatise, referent a Brachiopoda i obtingut gràcies a les gestions del Sr. Joan Corbacho, es recullen i accepten alguns gèneres descrits pel personal del Museu.

També es donen les gràcies al Sr. Ramón Barnadas, així com també a l’Associació d’Amics, per la seva bona voluntat a l’hora de protegir una sèrie de fotografies de D.Luis Mariano Vidal, fetes a final dels segle XIX i que documenten paisatges i pobles de Lleida.

Finalment cal esmentar les visites dels Drs G.Geyer (trilobits del Cambrià) i Liu Jun (rèptils de Triàsic), i també que, segons el SCLmago Journal & Country Rank del 2013, la revista Batalleria ostenta el número 74 de 91 revistes mundials de tema paleontològic.

Batalleria és la revista de paleontologia que edita el Museu Geològic del Seminari de Barcelona i en són director i co-director el Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno respectivament. L’Eduvigis és, a més, l’encarregada de la seva maquetació i disseny. Aquesta revista ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial, i està costejada en part per l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i pels Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada