Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 31 d’octubre del 2014

Amics del Museu: PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "UNA HISTORIA DE LA GEOLOGIA EN ESPAÑA"

Un cop més un grup d’Amics del Museu ens congratulem per haver pogut assistir a la presentació d’un altre llibre de tema geològic. Es tracta del llibre Una historia de la geología en España. En su contexto socioeconómico, cultural y político, y en el marco de la geologia internacional, escrit pel Dr. Manuel Julivert i Casagualda, amb un pròleg de Lluís Cabrera, i una presentació  de Pere Santanach. La publicació ha estat a càrrec del servei de  Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona.


El títol ja és prou explícit per a conèixer el contingut d’aquesta magna obra de síntesi històrica, una de les poques d’aquest gènere a Espanya, en la qual l’autor vol homenatjar tant a les persones com a les institucions que han dut a terme la tasca d’investigació i d’ensenyament d’aquesta àrdua disciplina científica.

Mots com isostàsia, mantells de corriment, tectònica de plaques, subducció... són termes que avui ens són tan familiars, inclús entre el gran públic, que ens fa l’efecte que sempre han existit quan, de fet, són conceptes molt i molt moderns i que la geologia espanyola va adoptar fa ben poc temps, per causa de la seva especial situació socioeconòmica i política, sempre reaccionaria a la incorporació de noves idees, així com també sempre disposada a avortar qualsevol iniciativa o esforç en aquest sentit.

L’acte de presentació va tenir lloc el passat dimecres 29 d’octubre a l’Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, i van presidir la taula el Dr. Pere J. Quetglas, vicerector de Comunicació i Projecció de la Universitat de Barcelona; el Dr. Josep M. Camarasa, expresident de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (IEC); el Dr. José Ramón Martínez Catalán, catedràtic de Departament de Geologia de la Universitat de Salamanca; i el Dr. Manuel Julivert, autor del llibre i catedràtic jubilat de Geologia Estructural de la Universitat d’Oviedo i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

D'esquerra a dreta: M.Julivert, Ll.Cabrera, P.J.Quetglas, 
J.M.Camarasa i J.R.Martínez

Per iniciar l’acte, el Sr.Quetglas va donar la paraula al Sr.Martínez Catalán, qui va fer un compendi de la biografia i treballs publicats pel Dr. Julivert, sobretot en el camp de l’estructura del bassament hercinià, tan a la península ibèrica com a l’estranger, gràcies als quals el Dr.Julivert s’ha fet un nom dins el món acadèmic a nivell mundial.

Com a resum d’aquesta biografia direm que el Dr.Julivert va nèixer a Reus l’any 1930. Després de doctorar-se a la Universitat de Barcelona l’any 1957, va crèixer com a geòleg a les universitats Industrial de Santander i Nacional de Bogotà (Colòmbia) amb els seus estudis sobre la Serralada Oriental dels Andes colòmbians. En retornar a Espanya, va ocupar una càtedra a la Universitat d’Oviedo i, posteriorment, a la Universitat Autònoma de Barcelona fins a la seva jubilació de la tasca docent, però no pas de la seva tasca investigadora i divulgadora que continua ben activa.

El Sr. Martínez Catalán va prosseguir el seu parlament fent un resum dels temes que es tracten al llibre, tot lloant la seva prosa fluida i fent un especial incís en el endarreriment que sempre ha perseguit a la geologia espanyola, sempre a remolc de la geologia que es practicava als països del nostre entorn; i com a llastimós exemple el Sr. Martínez Catalán va lamentar que els llicenciats de finals dels anys seixanta i principis dels setanta, no haguessin sentit a dir res encara de la Tectònica de Plaques, quan aquesta era una teoria de la qual ja se’n parlava des de mitjans dels anys seixanta.

Inicia l'acte el Dr.Martínez

El Sr. Martínez Catalán va finalitzar el seu parlament amb paraules d’agraïment dirigides al Dr.Julivert per l’enriquiment que suposa la lectura d’aquest llibre.

Seguidament va prender la paraula el Sr.Camarasa, doctor en Biologia, qui va haver de reconèixer que de geologia no en sabia pas gaire, però que com a historiador de la ciència va ressaltar el valor històric de l’obra, fent especial ènfasi del coratge del Dr.Julivert en afrontar un tema tan delicat i complex com és la història de la ciència a Espanya, car d’historiadors sobre aquest tema n’hi ha ben pocs, i no dubta a preconitzar que aquest llibre està cridat a esdevenir, amb el temps, una obra de referència imprescindible per a posteriors estudis sobre la història de la geologia a Espanya o a Catalunya.

El Dr.Camarasa en un moment del seu parlament

Seguidament el Sr.Quetglas va donar la paraula al Dr.Julivert, qui va fer un breu parlament on hi va ressaltar la complexitat del context socioeconòmic i polític en el qual s’ha hagut de desenvolupar la geologia a Espanya, amb molt poca implicació de l’estat, fos qui fos qui governés, car durant molts anys la geologia va estar en mans dels enginyers de mines. El Dr.Julivert justifica el fet que la seva història finalitzi amb la transició democràtica, dient que els temps actuals són encara massa recents per a fer-ne història i que això ho deixa per les futures generacions.

El Dr. Manuel Julivert 

El Sr.Cabrera pren la paraula per a afegir el caràcter aventurer del Dr.Julivert qui amb els seus freqüents viatges pel Sàhara, sovint acompanyat de la seva esposa la també geòloga Dra. Isabel Zamarreño, va confecccionar el llibre El Sáhara, tierras, pueblos y culturas, el qual va veure la llum l’any 2003. El Sr. Cabrera va continuar amb un elogi de l’obra, perquè en ella es dóna molts detalls sobre els orígens de la Universitat de Barcelona i dels seus precursors, els quals van establir les bases d’aquesta ciència tan marginal al nostre país, fins aconseguir d’enfilar-la al tren de la geologia internacional. Ara només prega perquè l’actual crisi econòmica, i la subsegüent política de retallades, no ens faci baixar d’aquest tren que tant ha costat d’agafar.

Finalitza l’acte el Sr.Quetglas qui destaca el valor, ja no de les històries de les institucions i universitats, sinó de la història de les disciplines científiques en particular i que tan cares són de veure publicades, i acaba el seu parlament amb unes paraules d’agraïment al public assistent i amb una sincera felicitació a l’autor per una obra tan lluïda. El Sr. Quetglas ens recorda, que podem adquirir-la en aquesta mateixa sala a un preu reduït, cosa que vam fer uns quants, immediatament després dels calurosos aplaudimets de rigor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada