Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 9 d’octubre del 2014

Amics del Museu: NOTÍCIES DEL CARTOGRÀFIC

La direcció de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ens fa saber que aquest mes d’octubre ha penjat a la seva pàgina web l’interessant video “La mesura de la Terra”, un documental produït per l’ICGC que té per finalitat el mostrar l’evolució de la representació de la Terra a través dels temps, des de l’Antiguitat fins a dia d’avui. En aquest documental, de poc més de 30 minuts, es pot veure el pas d’entendre la Terra com una superfície plana a considerar-la una esfera; els primers càlculs per a conèixer les seves dimensions, els primers intents d’orientació, l’ús de la longitud i la latitud, l’el·laboració de mapes, la influència de la religió... Si li voleu donar un cop d’ull, només heu de clicar aquí (no us el perdeu!!!).

També ens fan saber que els dies 18 al 21 de novembre es celebrarà a la seu de l’ICGC l’exposició “25 anys del servei d’informació i prevenció d’allaus a Catalunya”, una exposició itinerant on es mostren les idees bàsiques del fenòmen de les allaus i com es poden predir per tal de minimitzar els seus efectes. El dia 21 de novembre, a la Sala d’Actes de l’ICGC es celebrarà una presentació dels continguts d’aquesta exposició i les diferents seus on ha estat exposada.

Una altra notícia és que el passat 4 d’octubre va tenir lloc la “Transcatalonia 2014”, una jornada de camp per a d’estudi del sòl, que enguany ha tingut com a escenari la Conca de Tremp.


També ens donen notícia de la publicació del llibre “Descripció particular de l’illa de Mallorca e viles”, una primera edició crítica del Llibre V de la Història general del Regne de Mallorca de Joan Binimelis (1539 (o 40)-1616), figura cabdal del Renaixement a les Illes Balears i a la Corona d’Aragó. Aquesta edició, a cura de Juli Moll, s’ha fet a partir, sobretot, de la còpia manuscrita de Jordi Fortuny (s.XVII) i s’integra dins la col·lecció Fonts Històriques Valencianes (núm.60) i compta amb un extens índex de noms, un disquet amb una ampliació de la introducció, una edició anotada de l’arquetipus en ortografia normalitzada i cinc apèndix. Aquest llibre és una co-edició de l’ICGC i la Universitat de València.


I, finalment, com sempre, ens assabenten de les darreres novetats d’Ortoxpres i Geoserveis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada