Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 7 de gener del 2014

Mn. Francesc Nicolau: QUÈ HI HA DEL "CURIOSITY"?

Fa uns mesos ens feiem ressó de com la sonda espacial Voyager I havia abandonat el sistema solar, però... què se n’ha fet del robot Curiosity, enviat per la NASA al planeta Mart?

Autoretrat del rover Curiosity 

Diagrama dels principals instruments del Curiosity. vikipedia.org

Potser molts recordareu que el robot Curiosity va “aterrar” el 6 d’agost de l’any 2012 al planeta vermell, i que es tractava d’un vehicle (un rover) de sis rodes carregat d’aparells elèctrics i electrònics de més d’una tona de pes, tres vegades més pesant que el que s’hi havia enviat el 2004. Quasi immediatamant el Curiosity va començar a enviar les primeres fotografies del seu entorn i, al cap d’un any, ja havia enviat 190 gigabits d’informació, 36.700 imatges d’alta resolució, havia disparat el làser 75.000 vegades i havia recorregut 1,6 quilòmetres del territori marcià.

Imatges captades pel Curiosity al lloc d'aterratge, a l'Aeolis Palus. vikipedia.org


Però el problema més important que es pretenia resoldre era el de si havia hagut vida, almenys microscòpica, en aquest planeta veí, i la resposta que ens ha donat el Curiosity, amb totes les investigacions que ha fet, és que el planeta ha tingut totes les condicions que es requereixen per a una possible vida. Com s’ha arribat a aquesta conclusió? Una primera condició és que hi hagués aigua líquida, i certamenthi hagué un temps que al planeta Mart aquest element fluïa per la seva superfície.

No es pot interpretar altrament tot el conjunt de detalls que s’han vist: perfils de rius molt clars, roques amb senyals d’erosió fluvial, argiles provinents de corrents aquàtics que altera les roques magmàtiques. Concretament, al lloc on es troba el robot es veu com un punt de confluència de rius i zona que fou clarament humida en altre temps; el 20% de les roques que hi ha són argiloses. Potser fa uns 2.000 milions d’anys que ja no hi circula l’aigua, però es veu indubtable que hi va circular, I, a més d’això, s’ha analitzat la composició química de roques que han mostrat tenir tots els elements que es requereixen per a la vida: nitrogen, oxigen, hidrogen, sofre, carboni, fòsfor... Fins i tot sembla molt segur que hi hagué quantitat d’oxigen a l’atmosfera ja que l’abundor de materials oxidats que hi ha a la superfície no sembla pas que es pugui explicar altrament...

El planeta vermell. www.tv3.cat

Si hi ha hagut, doncs, el conjunt de totes les condicions per a formar-s’hi la vida no és gens inversemblant que s’hi hagués originat. És la conclusió que en treuen els científics, i podríem, doncs, preguntar-nos si podria ara acollir-hi vida humana. La resposta a aquesta pregunta, de moment, és totalment negativa perquè la quantitat enorme de radiacions mortíferes que hi arriben del cosmos ho fa impossible. A la Terra, ja ho sabem, tenim la benefactora capa d’ozó que ens preserva, però a Mart no hi ha cap protecció...

1 comentari:

  1. Per a mi em sembla lògic que la Vida existeix en "simbiosi" o sigui: combinada amb tots els altres èssers, i si no hi ha vida a Mart és perque no existeix la "simbiosi". Diuen que dintre del cos humà hi viuen 1 quilo o més de bacteries que vol dir que compartim la Vida amb les mateixes bacteries. Gracies mossèn Nicolau per la seva resposta telefónica a la meva carta.

    ResponElimina