Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 2 de setembre del 2013

Mn. Francesc Nicolau: BENEFICIS DE NO PERMETRE FUMAR EN ELS LLOCS PÚBLICS

Si l’estudi s’ha fet amb tot el rigor científic ens podem felicitar i tenir present tot el seu valor. I sembla que sí que s’ha portat a terme amb correcció. Per això crec que es mereix que aquí en donem notícia. És prou interessant. De què es tracta? Del registre de problemes cardíacs realitzat a Girona per Regicor en col·laboració amb un grup d’epidemiologiai genètica cardiovascular de l’IMIM (que té Robert Elosua per coordinador), dos hospitals i l’Institut d’Atenció Primària IDIAP.

Quines han estat les conclusions d’aquest estudi? Han publicat el resultat a la revista PlosOne: la llei del tabac vigent des de 2006 ha fet que els infarts de miocardi s’hagin vist reduïts en un 11% respecte els que es produïen abans de la llei. Com hom sap, aquesta llei prohibeix fumar en els locals públics. El motiu pel qual diem que l’estudi és de fiar és que confirma que s’ha fet també d’enquestes en altres estats europeus, en els quals la reducció d’infarts s’ha vist que oscil·la entre el 12 i el 14%, superior a l’obtingut a casa nostra, cosa que no ens ha d’estranyar perquè, com diu Robert Elosua, «tenen resultats més bons que els nostres, però cal precisar que la limitació total al nostre país és a partir del 2011, mentre que ells ja la tenien el 2006».


L’estudi va ser de 3.730 infarts. No cal dir que l’impacte de les mesures s’ha vist que era més gran en els de més de 65 anys, en els quals la reducció arriba a un 18%. Podem, doncs, afirmar que les mesures de prevenció funcionen, encara que quan van ser promulgades hi va haver gent que se’n va riure o altres que les discutiren, i és que l’estudi sobre els efectes del tabac ere correcte. Fumar té dos efectes sobre el risc d’infart: afaboreix la creació de plaques d’ateroma que van estrenyent el pas de la sang en els vasos sanguinis, fins al punt que poden arribar a fer-hi un tap, provocant l’infart, i segonament el tabac té un efecte directe sobre la sang que és que pot fer-la coagular, o sigui produir-hi grumolls amb els efectes conseqüents.



Estudis anteriors havien donat el resultat que el tabac era la causa del 20% de les cardiopaties isquèmiques, entre les quals hi havia no tan sols les dels fumadors actius sinó que també un 7% del total provenia de persones que només havien estat exposades passivament al fum del tabac. Així, doncs, hem de dir que beneïda la llei que prohibeix fumar en locals públics (i també tant de bo es deixés de fumar en general!)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada